Teamsport

Toen de kinderen klein waren, vond ik het een uitdaging om uit te zoeken welke sport ze leuk zouden vinden. Vaak heb ik verzucht dat het handiger zou zijn als je als ouders bij de geboorte een handleiding zou krijgen met daarop welke hobby’s en sporten bij dit kind passen. Mijn man en ik zijn geen teamsporters, ik stel me voor dat het  dan eenvoudiger is om de kinderen daarin mee te nemen. Onze zoon was als kind nogal klein en tenger. Zijn neefje zat op judo en ik had gehoord dat judo goed zou zijn voor het zelfvertrouwen van kinderen. Dus ging hij elke week naar judo en kochten we een mooi wit judopak voor hem. Heel erg naar zijn zin had hij het niet. Op een gegeven moment werd door de Judoclub een sponsorloop georganiseerd om geld op te halen voor het herenteam dat naar het buitenland ging. Tot mijn verbazing rende onze zoon iedereen eruit en bleef hij maar rondjes rennen. Toch maar eens met hem gaan kijken bij atletiekvereniging Olympus in Naaldwijk en ja hoor, daar waren allemaal van die tengere watervlugge jongetjes. Dat ik daar niet eerder aan gedacht had!

hockeymeisje

En dan onze dochter. Een vriendinnetje ging op ballet en dus wilde zij dat ook graag. Balletpakje met tutu aangeschaft en balletschoentjes, maar dat werd het niet. De juf was erg streng en na een tijdje wilde ze er weer af. Toen naar de gym, turnpakjes aan laten meten, dat turnen heeft ze een aardig tijdje volgehouden maar echt een uitblinker was ze daar niet in. In Naaldwijk liepen we twee keer per week met haar langs het hockeyveld als we haar broer weg gingen brengen en zo ontstond het idee bij haar om te gaan hockeyen. Dat bleek een gouden greep en tot nu toe is hockey nog steeds haar grote passie. Ze is een echte teamspeler en zal geen training of wedstrijd overslaan.

lopersproject

In de tussentijd bood Olympus een lopersproject aan voor mensen die wilden starten met lopen. Van toeschouwer bij de wedstrijden van mijn zoon werd ik zo zelf hardloper. Het hardlopen werd zorgvuldig opgebouwd met een paar minuten hardlopen en dan weer wandelen. Wat was ik trots toen ik voor het eerst dertig minuten achter elkaar hard gelopen had! Mijn eerste wedstrijd van 5 kilometer liep ik in 28 minuten. Heerlijk om iets nieuws te leren en tastbaar resultaat te zien.

vrouwengroep

Ik werd lid van AVWaterweg in Maassluis en loop daar nu al heel wat jaren. Hardlopen is geen teamsport, je loopt voor jezelf en je kan alleen je eigen persoonlijke record verbeteren. Met een groep lopen twee keer per week schept echter wel een band. Onderhand hebben we buiten de groepstraining op de club een groepje van acht vrouwen die samen trainen in het weekend. We hebben een groepsapp en houden contact met elkaar en melden of we wel of niet en waarom dan wel/niet naar de training komen. We praten heel wat af onder het lopen en steunen elkaar in lief en leed.  Als iemand er even door heen zit, porren we haar op en motiveren haar om weer te komen en door te gaan. We lopen wedstrijden samen en  organiseren af en toe een etentje.

teamspirit

Half december staat de Bruggenloop in Rotterdam weer op de agenda met een traject van 15 kilometer. Van de Erasmusbrug, langs de Maasboulevard over de Van Brienenoordbrug en weer terug. De start is rond vier uur in de middag, we zien de zon ondergaan en komen bijna twee uur later bij de finish aan in het donker. Elk jaar vind ik het weer een machtig gezicht, een lange deinende slang mensen met lichtjes om de arm, kilometers voor ons. Onder de viaducten staan mensen te drummen en muziek te maken. Hardlopen is geen teamsport maar we doen het samen. We zijn zeker niet de snelsten van onze atletiekvereniging maar onze teamspirit is onverslaanbaar.

 

 

2 gedachtes over “Teamsport”

  1. Ik kom net thuis van mijn 5 kilometer hard lopen. De zon scheen, het was heel stil en de watervogels vlogen om me heen. Een enkele wandelaar die zijn hond uitliet groette vriendelijk. Heerlijk om zo even helemaal alleen te zijn, niet te hoeven praten. De zon op mijn gezicht te voelen en de koude frisse lucht in te ademen.
    Ik hoef geen record te breken. Een poosje heb ik zo’n app gebruikt om te kijken hoe snel ik liep. Maar ik merkte dat ik helemaal niet wilde presteren. Ik wil gewoon lopen en genieten van het buiten zijn en (even 🙂 het alleen zijn.

  2. Je accu wat opladen dat doe ik als ik heerlijk aan het wandelen ben…Hardlopen zal er wel nooit van komen 🙂 Maar het buiten zijn geeft me zoveel energie! Vaak na een dag op school nog wat voorbereidingen doen en aan het eind van de dag nog een uurtje over de Friese wegen wandelen! Heerlijk!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.