De kracht van positieve gezondheid

Een mailtje van een collega: ‘ik hoorde dat je ziek bent’. Dat raakte me en zette me aan het denken, ben ik ziek? Ja, ik heb de ziekte van Parkinson en ben nu tijdelijk volledig met ziekteverlof. Maar ben ik ziek of heb ik een ziekte?

Parkinson beperkt mij in mijn bewegingen, ik ben eerder vermoeid en mentaal minder weerbaar. Maar zittend in de zon op een terras met een vriendin, voel ik me niet ziek.

een positieve insteek


In Psychologiemagazine nummer 9 van dit jaar staat een interview met Machteld Huber, de grondlegger van ideeën over Positieve gezondheid. Haar visie op gezondheid spreekt me enorm aan. Het gaat erom een betekenisvol leven te kunnen leiden. De nadruk in het gesprek met een behandelaar moet volgens haar liggen op wat wezenlijk voor iemand is en wat iemand wil én kan nastreven.
Ze heeft een model ontwikkeld met zes dimensies om dat voor jezelf in kaart te brengen.

 • Hoe voel ik me lichamelijk?
 • Hoe gaat het mentaal met me?
 • Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn eigen toekomst?
 • Lukt het me te genieten van het leven?
 • In hoeverre kan ik meedoen in de samenleving?
 • Hoe ziet mijn dagelijks leven eruit?

Ik zou iedereen willen aanraden de vragenlijst eens een keer in te vullen op de website www.mijnpostievegezondheid.nl .  Als je alles hebt ingevuld met een cijfer van 1 tot 10, dan wordt dat weergegeven als een soort spinnenweb.

in beweging blijven

Begin september heb ik de vragenlijst voor het eerst ingevuld en eind oktober opnieuw. Grappig om te zien dat er veel gelijk is gebleven, maar ook dat er een aantal verschuivingen zijn opgetreden. Nog steeds scoor ik hoog op bijna alle deelgebieden, gemiddeld geef ik mijn leven een 8. Ik ervaar mijn leven zeker als zinvol. Daar zal ik nog een keer apart een blog over schrijven.
Ik voel me duidelijk fitter, van een 4 naar een 7 en dat komt mede door het proces van het revalidatietraject. In 14 weken heb ik door fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en gesprekken met maatschappelijk werk aan verschillende doelen gewerkt om zo optimaal mogelijk te blijven functioneren. Dat heeft me  meer zelfvertrouwen gegeven. Ook is de medicatie verhoogd waardoor ik beter kan bewegen. Op dit moment slaap ik goed en voel ik me ook vrolijker dan een maand geleden.

hoe gaat het verder?

Wat mij puzzelt zijn de vragen: Ik accepteer het leven zoals het komt en ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst. Natuurlijk weet ik ook wel dat het geen zin heeft om me zorgen te maken over achteruitgang en verergering van de symptomen. Er is geen andere keuze dan te accepteren wat je niet veranderen kunt. Maar of ik daar ooit hoog op ga scoren? We zullen het zien.

4 gedachtes over “De kracht van positieve gezondheid”

 1. Lieve Rita, wat een mooi verhaal. En wat fijn dat het beter gaat dan 4 maanden geleden. Maar ik begrijp dat het laatste aspect niet gemakkelijk is. Ik wens jou heel veel sterkte en moed om door te gaan in jouw bijzondere proces.
  Liefs Wieke

 2. Goede vragen! Ga ik ook een keer invullen. Mooi dat je harde werken van de afgelopen maanden duidelijk resultaat heeft gehad. Dat weet je natuurlijk wel, maar zo zie je het heel concreet voor je.

 3. Dag lieve Rita,
  Ik schrok best wel een beetje van je diagnose, maar lees dat je er weer, zoals altijd positief, opbouwend en moedig mee omgaat, waardoor je het voor je zelf behapbaar hebt gemaakt. In die zin ben je weer een inspirerend voorbeeld voor mij. Voor nu wens ik je sterkte en wijsheid toe en kijk ik weer uit naar je volgende blog.

 4. Dag lieve Rita,
  Op de jouw zo eigen wijze, verwoord je jouw beleving nu Parkinson op jouw pad gekomen is.
  Mooie overweging. Bèn je, of hèb je de ziekte….? Een ziekte hebben die onomkeerbaar is, heeft vast wel invloed op je zijn. Ik lees dat het revalidatie proces en de vragen van Machteld Huber, jouw ziek ‘zijn’, meer bewust heeft gemaakt naar ‘zinvol hebben’.
  Ik denk dat je beschouwende manier om naar jezelf te kijken je helpt om je positivisme te behouden. ❤️
  Liefs, Renee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.