Passie

Eindelijk gerechtigheid! Opeens hoef je geen allesbeheersende passie meer te hebben. Coach en filosofe Susanna Halonen trekt volle zalen met die boodschap. Haar boek heet ‘Screw finding your passion’, dat klinkt al lekker natuurlijk. Ik leef al veertig jaar naast een man met een grote passie: zeilen. Altijd gedacht dat er iets mis was met mij, dat ik mijn passie nog niet gevonden had. Alles wat ik doe lijkt meer op een liefhebberij, een hobby dan op een passie.

zoektocht naar passie

Voor mijn man is zeilen haast een ultiem levensdoel. Acht jaar lang was het zelfs zijn beroep als charterschipper en de afgelopen jaren heeft hij al twee keer in zijn eentje een grote zeilreis over de oceaan gemaakt. Wat ik onderneem, steekt daar dan wat bleekjes bij af. Zes weken wandelen naar Santiago is toch ook niet niks, zou je zeggen. Dat is zo, maar kan ik lange afstandswandelen of pelgrimeren nu mijn passie noemen?

obsessie of levenskracht?

Die vraag hoef ik mijzelf dankzij Halonen niet meer te stellen. Zij heeft onderzoek gedaan naar passie en heeft ontdekt dat naast de ‘obsessieve’ passie (sorry schat) nog een tweede vorm van passie bestaat, de ‘harmonieuze’ passie. Zij ziet deze passie als een vorm van positieve energie die in ons allemaal zit. Je hoeft niet op zoek te gaan naar iets speciaals of uitzonderlijks, je hoeft zelfs niet een uitgesproken talent te hebben voor iets. Je kunt door deze harmonieuze vorm juist veel verschillende dingen op passievolle wijze doen. Kijk, dat past beter bij mij. Eindelijk worden we bevrijd van de mythe dat je maar één echte passie kunt hebben.

vijf stappen op weg naar passievol leven

Wat me opvalt aan dit soort verhalen, is dat het me eigenlijk vertelt, wat ik al weet. Toch smul ik ervan, zeker als ze dan ook nog vijf ‘passion keys’ meegeeft voor je leven. Hoe overzichtelijk kan het leven met passie zijn! Ik zal ze met jullie delen.

 • Bedenk wie je bent en naar welke waarden je wilt leven
 • Denk bij alles: ‘Waarom doe ik dit, wat is mijn doel en bedoeling hiermee?’
 • Oefen je in de kunst van het leren van nieuwe dingen
 • Verbind je met je stam( tribe), met mensen die je inspireren en energie geven
 • Gebruik je sterke kanten op verschillende manieren en in diverse contexten
een leven vol passie

Alles in je leven kan je met passie, met liefde doen. Dit is de passie op de menselijke maat, op mijn lijf geschreven. Soms, als mijn leven voort lijkt te kabbelen, kan ik de vijf tips nog eens de revue laten passeren en beseffen wat mij werkelijk voldoening geeft. Vaak is dat niet groots en meeslepend, maar zit het voor mij in contact met mensen en de kleine dingen die me plezier doen. Mooier dan Halonen kan ik het niet zeggen:
It is not about finding what you love, but finding love in what you do.’

Susanna Halonen, Screw finding your passion, 2015
Interview in Trouw, 12 juni 2017.

9 gedachtes over “Passie”

 1. Je verhaal geeft een groot gevoel van vrijheid, het gaat er dan meer om dat je gepassioneerd leeft dan dat je een passie najaagt. Het maakt dan niet meer uit wat je doet, maar hoe je het doet. Fijn om te lezen, en stof tot nadenken.

 2. Heerlijk, Rita!
  Wat zalig om te lezen.
  Ik lijk echter wel op jouw schat. En heb gelukkig ook een echtgenoot die die allesbeheersende passie heeft.
  Dank je. Jouw vrijheid, is mijn vrijheid.
  Lieve groet, Mariëlle

 3. Hoi Rita,

  Heerlijk om weer zo’n zinvolle blog van je te ontvangen. Heel herkenbaar, maar ook stof tot nadenken.
  Groetjes,
  Angela

 4. Dank Rita,

  Weer een inspirerende blog. Heel herkenbaar! Ik ben juist de overstap aan het maken van mijn grote passie naar liefde vinden in de kleine dingen die ik doe. Dat brengt me dichter bij mezelf en het zorgt voor minder ‘moeten’ en meer ‘willen’.

 5. Heerlijk dit te horen. Ik heb een heleboel drives maar inderdaad durf ik dat geen passies te noemen. En dat is dus ook goed, gelukkig.

 6. De appel valt niet ver van de boom..
  Die (nog net niet) obsessieve passie is ook bij zoon Warnaar sterk aanwezig:)
  En ik, met mijn lange lijst van interesses, me steeds afvragen wat nou mijn passie is?
  Leuke en herkenbare blog Rita!

  Groetjes Nicole

 7. Dank je voor deze blog Rita, komt in de goede periode binnen. minder werken, andere invulling ? Je hebt zo het gevoel dat je een “passie”moet hebben, terwijl het hem daar niet in hoeft te zitten. Ik heb ook zoals voorgaande reacties, veel dingen die ik fijn vindt, het gaat inderdaad om liefde vinden en voelen in wat je doet.
  Nogmaals dank voor deze blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.