Intiem onderhandelen

De afgelopen weken heb ik met mijn dochter naar Boer zoekt vrouw gekeken, gezellig samen op de bank op zondagavond. Net als 4 miljoen andere Nederlanders hebben we gezien hoe vijf mannen ‘hun vrouw’ vonden of eerst nog niet vonden. Dit jaar was het bijzonder dat een aantal vrouwen zelf opstapten, hun eigen gevoel serieus namen en niet wachtten op een afwijzing van de boer in kwestie. Hebben deze mannen en vrouwen nu wel de goede keuze gemaakt, is het mogelijk om op deze manier de juiste partner te vinden? De laatste aflevering had een heel hoog eind goed al goed gehalte en dat geeft ons thuis op de bank een prettig gevoel.

romantisch misverstand

Natuurlijk is er ook veel kritiek op dit programma van ‘heren die een vrouw kiezen’, net als in het kinderliedje In Holland staat een huis. Critici zeggen dat Boer zoekt vrouw bovendien het misverstand aanwakkert dat een mens alleen niet gelukkig kan zijn en dat een liefdesrelatie romantisch en spannend moet blijven om stand te kunnen houden.
Enkele citaten uit de eerste afleveringen:
‘Je bent niet op de wereld gezet om alleen te zijn.’
‘Wat heb ik aan die koeien als ik ’s avonds alleen thuis zit, je hebt een maatje nodig, een schouderklopje.’

elkaar aanvullen

Interessant is ook om te horen wat de nieuwe geliefden David en Mara over de liefde en hun relatie zeggen.
David: ‘wij hoeven niet tegen elkaar te praten om elkaar te begrijpen of zo,
we hoeven elkaar maar aan te kijken en het is goed…’
‘het geeft een veilig gevoel, maar ook gewoon, je leven is veel completer.’
Mara: ‘wij vullen elkaar gewoon echt heel goed aan.’
Natuurlijk is dit de manier waarop verliefde mensen praten, maar ze bevestigen daarmee wel een ideaal van geluk dat geen woorden nodig zou hebben.

van mening verschillen

Alain de Botton, een bekende Britse filosoof, pleit ervoor het romantische liefdesideaal in te ruilen voor een realistischer beeld. Tegen Mara en David zou hij zeggen dat elkaar aanvullen niet de voorwaarde voor de liefde moet en kan zijn, maar het resultaat van liefde is.
‘De persoon die het beste bij ons past is niet degene die helemaal dezelfde smaak heeft (als hij of zij al bestaat), maar degene die op een intelligente manier kan onderhandelen over verschillen in smaak, de persoon die goed is in -van mening verschillen-.’
Of je de juiste partner of zoals hij zegt, de niet helemaal verkeerde persoon (‘not overly wrong person’) op het spoor bent, weet je als diegene het vermogen bezit om verschillen tussen jullie genereus te tolereren.

intiem onderhandelen

Ik hoop echt dat ook David en Mara de noodzaak gaan zien van praten met elkaar en er niet vanuit blijven gaan dat ze wel weten en aanvoelen wat in de ander omgaat. In relatietherapie leer ik stellen op een doorleefd niveau intiem te onderhandelen. Het vergt moed om te durven verschillen met je partner, uit te spreken wat je dwars zit, hoe je je voelt en wat je van de ander zou willen. Ik zeg altijd dat je wat je graag wilt drie keer mag aanbieden zodat de ander de kans krijgt om langszij te komen. Als ik direct de handdoek in de ring zou gooien als ik mijn man iets voorstel en hij daar niet gelijk voor voelt, dan zouden we veel dingen niet samen gedaan hebben. Andersom geldt dat natuurlijk ook. En ja, in van mening en interesse verschillen, daar zijn wij toevallig nu net erg goed in.

Alain de Botton, New York Times, 28 mei 2016
http://Why You Will Marry the Wrong Person – The New York Times

 

3 gedachtes over “Intiem onderhandelen”

  1. Helemaal met je eens, alleen praten kan een moeilijk puntje zijn.
    Heel fijn als er een prater aan je zijde staat en die heb ik gelukkig.

  2. Why you will marry the wrong person?
    Mooi thema! Alain de Botton kende ik niet. Dank voor de link!
    Misschien ken je Bouwkamp ook? Hij legt uit dat we veel onszelf niet toestaan. Voor de een is dat boos worden, de ander mag niet te soft zijn, weer een ander staat zich zelf niet veel intimiteit toe. Deze delen zijn onderdrukt en zoeken een weg naar buiten. Vaak kiezen we dan een partner die past bij de delen die ik van me zelf niet toesta. Zo leer ik eigenlijk met mijn eigen niet toegestane delen omgaan. Hoe moeilijk is dat!
    Dan drie keer langszij gaan vind ik een heel mooi uitgangspunt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.