Second Wind

De vaste lezers van mijn blog hebben het wel gemerkt. Half september is mijn laatste blog verschenen en toen werd het stil. Nadat ik in mei 2016 naar Santiago de Compostella ben gelopen, ben ik gaan schrijven. Dat gaf mij veel voldoening.  Mijn vriendin en ik hadden allebei voor onze tocht ook een vraag waar we antwoord op zochten. Mijn vraag was of en hoe ik verder zou gaan met mijn praktijk. We hebben een geweldige tocht gemaakt maar de antwoorden lagen niet direct voor het oprapen. We vervolgden bij thuiskomst ons gewone leven.

koers verleggen

De behoefte aan een nieuwe impuls en een andere invulling van mijn werkzame leven bleef. Op dit moment ben ik 57 jaar en heb ik nog meer dan tien werkzame jaren voor de boeg. Tijd om het roer om te gooien. Langzaam groeide het verlangen om terug te gaan naar mijn oude beroep van geestelijk verzorger. Ik heb verschillende keren gesolliciteerd maar zonder resultaat. Juist toen ik ‘het net aan de andere kant uit wilde gooien’  en me aan wilde gaan melden voor het afmaken van een masterstudie, werd ik aangenomen. Per 1 oktober werk ik nu in twee verpleeghuizen in Rotterdam voor in totaal 20 uur.

aandacht

Tot mijn eigen verbazing heb ik het geweldig naar mijn zin. Ik ontmoet oude en zeer oude kwetsbare mensen en elke keer mag ik delen in een klein stukje van hun levensverhaal. Het is ook een oefening in vertragen. Wachten tot bij de ander een gedachte zich aandient of een woord gevonden wordt. Daarnaast  leert het me bescheidenheid, wie ik ben en wat ik gezegd heb, wordt soms vergeten. Dat ik er nu ben en luister, is wat telt.

wind in de zeilen

Leoni Jansen heeft een liedje Second Wind. De strekking is dat net als je denkt dat je niet meer verder kunt, soms opeens een tweede kans komt.
‘Feel the first breeze, then wait for the gale
that will take you along, that will fill your sails
just when you think you can’t go on
that second wind is bound to come’.
Om die eerste bries op te vangen, is het wel nodig om de ruimte op te zoeken en in beweging te komen. Als zeiler zie ik dat natuurlijk helemaal voor me. Elke keer is het weer fantastisch en fascinerend om mee te maken dat na een windstilte, wanneer de zeilen slap hangen, een rimpeling in het water komt en de wind opeens uit een andere hoek gaat waaien.

open einde

Na een jaar kreeg ik alsnog  antwoord op mijn vraag over mijn werkzame leven. De afgelopen maanden had ik het gevoel dat ik haast niet meer in mijn eigen leven paste. Mijn agenda stond nog vol met afspraken, maar er kwam ook een halve baan bij. Als er wat bij komt, moet er ook iets af. Helaas is het schrijven van een wekelijkse blog niet meer mogelijk. Ik hoop dat ik wel weer af en toe tijd vind om te schrijven over wat me nu bezighoudt, we zullen zien.
Zo vlak voor de jaarwisseling wens ik iedereen ‘wind in de zeilen’ toe in het nieuwe jaar. Wat dat voor jou betekent weet ik niet: misschien juist wel stoppen met werken, ander werk zoeken of blijven doen wat je altijd deed. Hoe dan ook: blijf trouw aan jezelf en ga ervoor!

12 gedachtes over “Second Wind”

 1. Hoi Rita. Wat super voor je dat je je oude werk hebt kunnen hervatten!! Van harte meid. Ik heb inderdaad de laatste tijd je blogs gemist!! Heel veel plezier en succes met je baan!! Wie weet zie ik
  Nog eens iets voorbij komen!! Groetjes van wietske en de beste wensen voor 2018!!

 2. Ha Rita,
  Ook ik miste je blog.
  Wat ben ik blij voor je, dat je weer je weggetje gevonden hebt.
  Zo fijn dat je weer voldoening in je ” werk” vindt. Je kunt op deze manier heel veel voor mensen betekenen.
  Ik wens je alle goeds en niet alleen in je werk of in 2018. Gods zegen.

 3. Hallo Rita
  Fijn dat weer een nieuwe uitdaging gevonden hebt waar je hart ligt.
  Luisteren en er zijn voor mensen gaat je goed af.
  Wens je heel veel succes.
  Hoop wel dat we zo nu en dan toch nog van je verhalen mogen genieten
  Verder wens ik jou en je familie gezondheid, liefde en wijsheid toe voor 2018.
  Vriendelijke groet ook van Wim, Wilh

 4. Ha Rita,
  Wat goed te lezen dat je je draai gevonden hebt. Uit ervaring weet ik wat werken met ouderen (soms vergeetachtig) juist voor jezelf kan betekenen, al de wijsheden te mogen aanhoren en zo nu en dan zelf even het verschil kunnen maken. Mooi dat je wandeling tot deze stap heeft geleid en je je als een vis in het water voelt, dat verbaast me niets. Hopelijk zal voor jou en voor mij persoonlijk idd de wind uit de juiste hoek waaien en de luwte er op de ‘nodige’ momenten ook zijn. Dat wens ik trouwens bij deze iedereen toe. Ik kijk uit naar ons tel gesprek! Fijne jaarwisseling gewenst en tot in 2018! Hartelijke groet Cor

 5. Hoi Rita,
  Wat mooi gezegd : oefening in vertragen, wachten tot bij de ander een gedachte zich aandient of een woord gevonden wordt.
  Ik hoop dat we in het volgende jaar die kunst van geduld ons eigen kunnen maken,
  liefs, Corrie

 6. hallo Rita.
  Wat fijn voor je dat de scwitch je gelukkig en blij maakt.
  Je wekelijks schrijven miste ik inderdaad al een poosje, ik las ze wekelijks met veel plezier en het gaf me stof tot nadenken.
  Veel geluk en gezondheid voor 2018
  Groet Alma

 7. Dag Rita,
  Mijn vader liet me je blog zien. Herkenbaar wat je schrijft!
  Ik ben in de afronding van mijn Master en zie uit naar wat daarna zich kan aandienen en laat me nu al een beetje dragen door de wind. Het allerbeste het komende jaar !
  Jolanda

 8. Hallo Rita, van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan en fijn dat deze keuze “past”. Ik wens je alle goeds toe voor 2018 en hoop in de toekomst weer af en toe van je te horen.
  Warme groet
  Yvonne Brockhus

 9. Mooi, Rita!
  Mijn moeder zou zeer trots op je zijn.
  Ook hier hadden jullie een hoop in kunnen delen.
  Wat bijzonder dat je op dit keerpunt in je leven haar boekenkast aan het bekijken was en voor de zekerheid wat boeken en tijdschriften meenam.
  Je moest toen nog solliciteren……..en toen ging die wind waaien. Super!
  Af en toe een blog in 2018 om je ervaringen te delen?

 10. Ik ben een groot schrijver geworden en in mijn hoofd orden ik dagelijks mijn schrijfsels in de juiste mapjes en archieven. Een stukje voor hem en een stukje voor haar, en natuurlijk veel belangrijke notities en mooie gedachten, heerlijk om te doen. Overigens weten de meeste mensen buiten mijn hoofd daar niets van en dat wil ik maar zo houden. Ze kunnen er natuurlijk altijd een keer naar vragen.
  Het ga je goed Rita, pas goed op je zelf dan kan je veel voor anderen blijven betekenen. Er zijn voor een ander daar ga ik straks zeker iets over schrijven…..

 11. Ha Rita,
  Ik kom tot de ontdekking dat ik je nog niet teruggeschreven heb.
  Wat een heerlijk bericht van je. Alle goeds toegewenst en recht zo die gaat, wind in de zeilen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.